Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων και οι φιλεύσπλαχνοι των Αχαρνών


*Του Σωτήρη Ντόυρου, Επικεφαλής της Παράταξης "Για την Πόλη μας" και τέως Δημάρχου

Και χθες σε όλα τα δελτία ειδήσεων και ΜΜΕ η πόλη μας, οι Αχαρνές ήταν πρωταγωνιστής κακών ειδήσεων.

Αυτή τη φορά η αιτία ήταν οι ληστές των  χρηματοκιβωτίων που έχουμε τη μεγάλη «τιμή» να είναι συντοπίτες μας αφού έμεναν και οργάνωναν τις επιχειρήσεις τους στο πολύπαθο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ. Εκεί που η πολιτεία έφτιαξε τον οικισμό σεισμοπλήκτων το 2000, δηλαδή σχεδόν 2 δεκατίες πρίν!

Υπάρχει ένα κεντρικό και συνάμα αστείο ερώτημα: τελικά οι ληστές ήταν σεισμόπληκτοι;

Όχι φυσικά, αφού η πλειονότητα των σεισμοπλήκτων μετά την αποκατάσταση των σπιτιών τους εγκατέλειψε τα σπιτάκια αυτά, τα οποία στη συνέχεια τα κατέλαβαν μη έχοντες σχέση με το σεισμό, κυρίως αλλοδαποί και Ρομά. Από αυτούς πολλοί έχουν καταγραφεί ως παραβατικοί και συνεχίζουν να τελούν έκνομες πράξεις.

Τι πιο φυσικό και αυτονόητο στη συνέχεια, όταν παραβατικοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο να  σχηματίζουν συμμορίες και να δημιουργούν ΓΚΕΤΟ.

Αυτή την πραγματικότητα, επειδή η ιστορία καταγράφεται σε γεγονότα και όχι σε χαμογελαστές φωτογραφίες ήταν από τα θέματα που κληθήκαμε χωρίς περιστροφές να αντιμετωπίσουμε.

Από τις πρώτες συσκέψεις που έγιναν στον Δήμο το 2011, ήταν με την Αστυνομία για την εγκληματικότητα. Ο τότε Ταξίαρχος (κ.  Γούλας Χρ.) μου είχε εκφραστεί ξεκάθαρα: «Όσο υπάρχουν θύλακες παραβατικότητας, όπως το Καποτά, η Αστυνομία δεν μπορεί να καθαρίσει την πόλη!»
Οι λόγοι προφανείς...

Ποιοι είναι οι θύλακες ; Μα φυσικά οι οικισμοί που δεν φιλοξενούν πλέον σεισμοπλήκτους και βεβαίως,  όπου έχουν γκέτο οι Ρομά  ( φυσικά όχι όλοι οι Ρομά ).

Το  2011 στον Δήμο Αχαρνών, είχαμε 4 οικισμούς σεισμοπλήκτων και αποφασίσαμε να τους ¨διαλύσουμε¨ άμεσα.  Παράλληλα καταγράψαμε τα αυθαίρετα των Ρομά για τα οποία ξεκινήσαμε να εκδίδουμε πρωτόκολλα κατεδάφισης κόντρα στη γραφειοκρατία και τα συμφέροντα.

Όσα πρωτόκολλα καταφέραμε και εκδώσαμε υλοποιήθηκαν και γκρεμίσαμε τα αυθαίρετα στην Κύπρου, το Λουτρό και στους 40 μάρτυρες.

Καταφέραμε και κλείσαμε τους 3 από τους 4 καταυλισμούς σεισμοπλήκτων. Δηλαδή στον  Πλάτωνα, στην  Αμυγδαλέζα  και το ¨Άξιον Εστί¨.  Τα θυμάται κανείς αυτά αλήθεια;

Στο Καποτά δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε διότι είναι ιδιοκτησία του Στρατού και μόνο το Υπ. Άμυνας μπορούσε να κλείσει τον καταυλισμό!

Έγιναν πολλές  προσπάθειες να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Υποδομών αλλά ήταν αδύνατον. Οι Σύμβουλοι των Υπουργών σκεφτόντουσαν "κοινωνικά" και τους προέτρεπαν να μη δημιουργηθούν προβλήματα με πολιτικό αντίκτυπο.

Σε αυτή την προσπάθεια σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο τότε Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής  κ. Βρεττός Ντίνος  με τον οποίο επισκεφτήκαμε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς αλλά… ¨τζίφος¨
Στο ΚΑΠΟΤΑ οι ¨φιλοξενούμενοι – καταληψίες¨ δεν πληρώνουν τίποτα….  ΟΥΤΕ ΔΕΗ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ, ΟΥΤΕ ΤΕΛΗ……. ΤΙΠΟΤΑ! Τους τα πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. 

Η οφειλή, μόνο, στην ΔΕΗ την εποχή εκείνη ήταν περισσότερο  από 3 εκατομμύρια ευρώ !
Αποφασίσαμε λοιπόν στην Δημοτική μας Ομάδα τότε, να θέσουμε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσουμε το κλείσιμο του ΚΑΠΟΤΑ! Και επειδή στα Υπουργεία ήταν ¨κουφοί¨ καταθέσαμε στην Εισαγγελία ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ!

Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 
Δύο εβδομάδες πριν από τις Δημοτικές εκλογές, η ΔΕΗ και έκοψε το ρεύμα και η ΕΥΔΑΠ το νερό, δήθεν με δική μας εντολή! Βούτυρο στο ψωμί των φιλεύσπλαχνων ήταν αυτή η εξέλιξη, ορισμένοι από τους οποίους έτρεχαν τότε στο Καποτά πουλώντας εκδούλευση στους αυριανούς ψηφοφόρους τους.
Έγιναν ταραχές, τραυματισμοί και συλλήψεις από την Αστυνομία!

Τι μας ζήτησαν τότε μετά τις κοινωνικές αντιδράσεις,  από τις ΔΕΚΟ και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επαναφέρουν το ρεύμα;
Ακουσον ακουσον.. 

Να κάνει ο Δήμος Αχαρνών αίτημα για αναβολή της διακοπής του ρεύματος και του νερού για τρείς κυρίως λόγους.
1. Να ρίξουν την ευθύνη της παράνομης λειτουργίας του ΚΑΠΟΤΑ στον Δήμο και στην ενοχλητική  Δημοτική Αρχή!!
2. Να απαξιώσουν  το Δημοτικό  Συμβούλιο και εμένα προσωπικά για αλλαγή θέσεων ενόψει εκλογών που θα γίνονταν σε λίγες μέρες!
3. Ο Δήμος να χρεωθεί τις οφειλές της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ!

Φυσικά τότε δεν ενδώσαμε!

Ήταν τότε που τα ευαίσθητα ΜΜΕ, χρήστες των social media και ευαίσθητοι υποψήφιοι μέχρι τις εκλογές, με αποκαλούσαν ρατσιστή!

Αυτά για την ιστορία… στεναχωρώ ίσως τους ισοπεδωτές, αλλά καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι ίδιοι! Αλλά μεταξύ μας, αυτό είναι το λιγότερο. Το σοβαρότερο ζητούμενο είναι η διαρκής υποβάθμιση και γκετοποίηση των Αχαρνών με παράλληλη αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
Σας επισυνάπτω και την μηνυτήρια αναφορά.